Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που έβλεπε τα πράγματα ανάποδα. Ό,τι κινούνταν, το έβλεπε ακίνητο, ενώ ό,τι ήταν ακίνητο, το έβλεπε να κινείται. Ό,τι ήταν όρθιο το έβλεπε γκρεμισμένο και ό,τι γκρεμίζονταν, στιβαρό.

Οι γονείς της ήταν πολύ στεναχωρημένοι επειδή το παιδί τους έβλεπε ανάποδα από τα άλλα παιδάκια κι επιπλέον ήταν επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία του, διότι τα αυτοκίνητα, τα οποία κινούνταν, τα έβλεπε ακίνητα και ξεκινούσε να διασχίζει τον δρόμο αντί να περιμένει το φανάρι, ενώ τα δένδρα, που ήταν ακίνητα, τα έβλεπε να τρέχουν και τρόμαζε επειδή νόμιζε ότι περνούσαν φαντάσματα έξω από το παράθυρο. Δεν μπορούσε να παίξει, διότι στο κυνηγητό που τα παιδάκια έτρεχαν τα έβλεπε ακίνητα και στέκονταν κι εκείνη ακίνητη και την έπιαναν εύκολα, ενώ στο κρυφτό που τα παιδιά ήταν ακίνητα, τα έβλεπε να κινούνται και πρόβαλλε από την κρυψώνα της. Όταν ταξίδεψαν με την οικογένειά της στους θείους της στη Νέα Υόρκη κι αντίκρισε τους δίδυμους πύργους, είπε: «τι σωρός ερείπια είναι αυτός»; Ενώ όταν είδε στην τηλεόραση το αεροπλάνο να τους κόβει στα δύο, αναφώνησε: «α, επιτέλους, στάθηκαν όρθιοι».

Δεν μπορούσε, όσο μεγάλωνε, να συσχετιστεί με αγόρια, γιατί όποιον πλησίαζε να της μιλήσει τον έβλεπε ακίνητο και δεν του έδινε σημασία, ενώ όποιος στεκόταν ακίνητος νόμιζε ότι την φλερτάρει και του απαντούσε σα να είχε μιλήσει και το αγόρι τρόμαζε.

Οι γονείς της αναγκάστηκαν να την πάνε σε γιατρούς κι άλλους επιστήμονες. Όλοι μαζί την εξέτασαν και συμπέραναν ότι δεν υπήρχε γιατρειά, αφού δεν υπήρχε ασθένεια. Εξέφρασαν όμως την ανησυχία τους, μήπως ο αντίθετος κόσμος της κοπέλας ερχόταν σε σύγκρουση με τον πραγματικό κι εξαφανίζονταν και οι δύο, όπως ένα μόριο ύλης όταν αντιδράσει με ένα μόριο αντιύλης. Γι’ αυτό έλαβαν μέτρα και η νεαρή γυναίκα κλείστηκε μέσα σε ένα γυάλινο κουβούκλιο γεμάτο καθρέπτες. Εκεί την άφησαν να μεγαλώσει κι άλλο, με την ελπίδα ότι ο αντίθετος κόσμος θα δει τον εαυτό του σε κάποιον από τους καθρέπτες και θα μεταμορφωθεί σε αληθινό.

(Δημοσιεύτηκε στο The book’s Journal, τεύχος 70, Οκτώβριος 2016)